Analiza XIX Hlebinskih susreta pčelara

XIX Hlebinski susreti pčelara održali su se 06.12.2015 godine u mjestu Hlebine. O događanjima javnost je informirana putem časopisa Hrvatska pčela, Radio emisijom aktualac na Radio glas podravine , radio emisija info na Radio Koprivnica kao i post info u Podravskom listu. Sukladno pozivu odaslanom putem časopisa Hrvatska Pčela Hlebinskim susretima odazvali su se pčelari od međimurja, zagorja, podravine, posavine, baranje i slavonije. Ukupno je sudjelovalo 134 pčelara. Na susretima organiziran je sajam pčelinjih proizvoda i opreme te je tako omogućeno da građanima i pčelarima nabave ponešto od izložene robe ili da sklope posao oko nabave nove pčelinje opreme. Osim pčelinjih proizvoda moglo se je tu naći i ponešto iz ponude zdrave prehrane kao što su napici i proizvodi od aronije i sličnih ljekovitih biljaka. Susreti su se sastojali od osim sajmenog dijela i od dijela koji je posvećen štovanju Sv. Ambrozija kao zaštitnika svih pčelara i edukativnog dijela. Tom prilikom je održana sveta misa predvođena velečasnim Leonom Lozančićem koji je tom prilikom pozvao na jedinstvo, radišnost i ustrajnost kao što je to radio sv. Ambrozije i kao što to rade i naše pčele. Po završetku svete mise posvećena je zastava PU Bagrem iz Pitomače i tako je još jedna udruga pristupila štovanju Reda Sv. Ambrozija. Po završetku mise i nakon okupljanja u Dvorani pored poznate Hlebinske galerije održan je nastup recitatorske grupe iz Područne škole Josipa Generalića predvođene učiteljicom Olujić Manuelom koja je izvela nekoliko recitacija na temu pčela i pčelinjeg života. Nakon nastupa recitatorske grupe slijedila su dva predavanja na temu Patvoreni pčelinji vosak koje je održala dr.sc. Lidija Svečnjak i Važniji čimbenici u prihrani pčela koje je održao Boris Bučar. Predavanja su bila izuzetno poučna jer govore o tehnologiji osnaživanja osnovne pčelinje zajednice kao jedinke u očuvanju bio raznolikosti prirode oko nas i proizvodnje pčelinjih proizvoda. Osim redovnog dijela imali smo čast prezentacije nove knjige Stjepana Brijačeka „Priručnik u Pčelarstvu“ koji je tom prilikom naglasio značaj i vrijednost same knjige kako za početnike u pčelarstvu tako i za već prekaljene vukove u pčelarstvu. Pčelari su tom prilikom imali mogućnost kupiti knjigu sa posvetom i po povoljnoj cijeni. Slijedio je ručak i razmjena pčelarskih iskustva.

18. Hodočašće pčelara

Pčelarska udruga „Lipa“ iz Koprivnice u suradnji s Općinom Hlebine, Osnovnom školom Hlebine i Župom sv. Katarine te Hrvatskim pčelarskim savezom po osamnaesti put za redom organizirala je tradicionalne Hlebinske susrete pčelara. Već svima dobro poznato hodočašće pčelara u Hlebine dočekalo je pčelare u laganoj kišici-rosulji, a tradicionalno je privuklo brojne članove mnogih pčelarskih udruga od sjevera pa do istoka Hrvatske. Sa Osječko-baranjske županije došli su sa svojim zastavama-barjacima. UP SiB “Radilica“ Osijek i PU “Baranja“ Beli Manastir, a osim njih tu su bile i zastave PD “Varaždin“ Varaždin, PU “Ludbreg“ Ludbreg i domaćina PU “Lipa“ Koprivnica. Čast nam je da je izložbu otvorila načelnica Općine Hlebine Božici Trnski. U svom pozdravnom govoru pohvalama se osvrnula na proteklih osamnaest godina te naglasila želju da u budućnosti ova hlebinska manifestacija preraste u okupljalište pčelara čitave Lijepe Naše. Otvorenju su prisustvovali i županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam Denis Maksić. Oko 100. pčelara okupljanih u povorku predvođenih pčelarima članovima reda svetog Ambrozija uputilo se na Svetu misu. Nakon mise u velikoj dvorani galerije Ivan Generalić priređen je okrugli stol i posjet galeriji slika. Okrugli stol je započeo osvrtom predsjednika pčelarske udruge „Lipa“ iz Koprivnice Marijana Hrženjaka na proteklu pčelarsku sezonu, na što se nadovezao i Stipan Kovačić iz Darde koji se u svom poznatom pjesničkom tonu nostalgijom podsjetio na proteklu pčelarsku godinu i prošla okupljanja čime je zaslužio veliki pljesak svih okupljenih. Za kraj manifestacije organizatori su priredili svečani ručak i licitaciju torte koju je samo za ovu manifestaciju napravila slastičarna Slatke delicije. Novac od licitacije namijenjen je 11 godišnjoj djevojčici Marijeti Bugarin iz Koprivnice koja jedina u Hrvatskoj boluje od Parry-Romberg sindroma. Tortu je na licitaciji za petsto kuna kupio g. Krešimir Repić iz Koprivnice. U ugodnoj atmosferi druženje se nastavilo do večernjih sati, a pčelari su u ugodnom društvu brojnih prijatelja nezaobilazno pretresli zanimljive pčelarske teme.

Sveti Ambrozije okupio pčelare

Pčelarska udruga „Lipa“ iz Koprivnice u suradnji s Općinom Hlebine, Osnovnom školom Hlebine i Župom sv. Katarine te Hrvatskim pčelarskim savezom po sedamdeseti put za redom organizirala je tradicionalne Hlebinske susrete pčelara. Već svima dobro poznato hodočašće pčelara u Hlebine bilo je ove godine okupano suncem u hladnoj Podravini, a tradicionalno je privuklo brojne članove mnogih pčelarskih udruga od sjevera pa do istoka Hrvatske. Čast otvorenja izložbe pripala je načelnici Općine Hlebine Božici Trnski. U svom pozdravnom govoru pohvalama se osvrnula na proteklih sedamdeset godina te naglasila želju da u budućnosti ova hlebinska manifestacija preraste u okupljalište pčelara čitave Lijepe Naše. Otvorenju su prisustvovali i županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam Denis Maksić te Martin Kranjec, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza. Uz izložen med podravskih pčelara zainteresirani su mogli nabaviti i pčelarsku opremu. Stotinjak pčelara okupljanih u povorku predvođenih pčelarima članovima reda svetog Ambrozija uputilo se na Svetu misu. Ovo hodočašće u povodu dana Svetog Ambrozija bilo je posebno svečano za pčelare PU „Čmela“ iz Svete Marije jer su posvetili svoju novu zastavu. Predvođeni Dragom Mikulanom nekoliko međimurskih pčelara s ponosom je pokazalo pčelarsku zastavu. Nakon mise u velikoj dvorani galerije Ivan Generalić priređen je okrugli stol i posjet galeriji slika. Okrugli stol je započeo osvrtom predsjednika pčelarske udruge „Lipa“ iz Koprivnice Marjana Hrženjaka na proteklu pčelarsku sezonu, na što se nadovezao i Stipan Kovačić iz darde koji se u svom poznatom pjesničkom tonu nostalgijom podsjetio na prošla okupljanja čime je zaslužio veliki pljesak svih okupljenih. Skupu se obratio i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Martin Kranjec, a načelnica Općine Božica Trnski organizatorima uručila sliku – ulje na platnu autorice Slave Blažeković. U sklopu okruglog stola predložen je statutu Reda svetog Ambrozija. Za kraj manifestacije organizatori su priredili svečani ručak i licitaciju torte koju je samo za ovu manifestaciju napravila slastičarna Slatke delicije. Novac od licitacije namjenjen je desetogodišnjoj djevojčici Luciji koja boluje od leukemije. Tortu je na licitaciji za petsto kuna dobio Ivan Bračić iz tvrtke PIP, a iznos koji je sakupljen dostigao je tisuću osamsto i dvadeset kuna. U ugodnoj atmosferi druženje se nastavilo do večernjih sati, a pčelari su u ugodnom društvu brojnih prijatelja nezaobilazno pretresli zanimljive pčelarske teme.

Hlebinske zanimljivosti

Hlebine se spominju od 1671. Godine kao selo u Vojnoj karajni u župi Novigrad Podravski, a godine 1700. Imaji popisane 32 obitelji. Kapela Sv. Katarine u Hlebinama je bila izgrađena nešto prije 1671. Godine, jer se tada po prvi puta spominje (kao i selo Hlebine) u kanonskim vizitacijama. Izgleda da su tada ovom kapelom upravljali župnici iz Komarnice (Novigrad Podravski) i Drnja. Kapela Sv. Katarine Djevice je 1680. Imala jedan oltar i sve potrebno za službu Božju, a bila je u sastavu župe Drnje. Godine 1700. Je hlebinska kapela bila napravljena od pletera, a nabacana blatom. Imala je čvrste temelje od hrastova drva. Zvono nije bilo smješteno u tornjiću negu u samome selu na drugom zvoniku. U kapeli je bio zidani oltar, nad kojim se vidjela slika Sv. Katarine. Postojala je i druga slika Sv. Katarine naslikana na koži, a ona je visila na stjeni sa strane evanđelja. Kapela je imala drveni strop kojeg je izradio stolar. Nije imala poda te su ljudi stajali na zemlji. Uz to je krov na kapeli propuštao kišu. Kapela je imala pozlaćeni kalež, komu je kupa bila načinjena od srebra, a podnožje od bakra; patena za taj kalež je bila srebrna i pozlaćena. Nadalje je kapela imala 2 križa, od kojih je jedan bio bakren, a drugi drven. Samostalna župa Hlebine postoji od kraja 18. Stoljeća. Hlebine su središte naivnog slikarstva. Početkom tridesetih godina dvadesetog stoljeća pojavom Hlebinske slikarske škole pod vodstvom Krste Hegedušića, Ivana Generalića i Franje Mraza počinje afirmacija naivne umjetnosti te se kao poseban pravac u umjetnosti javlja u mnogim državama Europe. Tehnika naivnog slikarstva se sastoji u slikanju tehnikom ulja na staklu. U hlebinama danas djeluje veliki broj galerija naivnog slikarstva.